Van-e és lesz-e szükség magántanárokra?

Van-e és lesz-e szükség magántanárokra?

Az utóbbi években egyre többen próbálják ki magukat magántanárként. De vajon kell-e ennyi magántanár? Mire lehet számítani a jövőben? Ennek jártunk utána.

Hányan foglalkoznak ma magánoktatással?

A magántanárok számáról nemigen találni reprezentatív, megbízható felméréseket. A legfrissebb hivatalos felmérést a Pedagógusok Szakszervezete publikálta 2019 novemberében. Ez alapján a pedagógusok 26%-a fogad magántanítványokat, ami a közoktatásban dolgozó tanárok egészére vetítve megközelítőleg 30 000 magántanárt jelent. Ez jó támpont lehet, de fontos megemlíteni, hogy a felmérés nem volt reprezentatív.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy nem csak pedagógusok dolgoznak magántanárként. Sokan vannak, akik tanári diploma nélkül, munka vagy egyetem mellett oktatják a szakterületüknek megfelelő tárgyakat. Ők is szép számmal képviseltetik magukat a magántanár-kereső weboldalakon, de nem érhető el róluk semmilyen hivatalos statisztikai adat.

Még ha nem is lehet pontosan meghatározni, hányan foglalkoznak ma magánoktatással Magyarországon, a fentiek jó indikátorai lehetnek a magántanárok tényleges számának.

Szükség van-e ennyi magántanárra?

A válasz egyértelműen igen. Olyannyira igen, hogy az utóbbi években egyre többen vannak, akik már nem csak mellékállásban vállalnak különórákat, hanem kizárólag magántanításból élnek.

Habár az interneten kívüli magánoktatás nehezen nyomon követhető, az online térben ennek igazolására már egészen konkrét adatok állnak a rendelkezésünkre.

A Google keresési adatait alapul véve, havonta átlagosan több mint 1000 keresést indítanak magántanár, online tanár és ezekhez hasonló kulcsszavakkal.

Ezen a keresési mennyiségen pedig nagyságrendileg 900-1000 magántanár osztozik, akik a különböző magántanár-kereső oldalakon, Facebook csoportokban vagy saját weboldalon hirdetik magukat.

A közoktatás és a magánoktatás kapcsolata

A magánoktatás szoros összefüggésben van a közoktatással. Minél kevésbé kielégítő a közoktatás színvonala, annál többen fordulnak a magánoktatás felé. Ezért nézzük meg, mire lehet számítani a közoktatásban a következő néhány évben!

Az utóbbi években minden tanév elején sorra jelentek meg a hírek, mennyi pedagógusállás maradt betöltetlenül, és ezért nincs szakos tanár az adott tárgyak tanítására vagy osztályokat kell összevonni.

A Nemzeti Pedagógus Kar 2018-as helyzetértékelése szerint a következő 15 évben, 5 évente rendre 15 000, 30 000 majd ismét 30 000 pedagógus megy nyugdíjba, ami összességében 40%-os létszámcsökkenést jelent.

Ezzel párhuzamosan a Felvi 2020-as felvételi statisztikái szerint 2019-hez képest idén jelentősen csökkent a pedagógus képzésre jelentkezők száma:

Amellett, hogy a képzésen magas a lemorzsolódás aránya, rendkívül magas a pályaelhagyók száma is: a 2018-as helyzetelemzés szerint 2013-ban a pályakezdést követő első 5 évben a pedagógusok harmada váltott pályát.

Mi a helyzet a pályán maradó pedagógusokkal?

Nekik meg kell küzdeniük a létszámhiány miatti megnövekedett terhelésen túl azzal, hogy egyre gyakrabban kell olyan fejlesztő tevékenységet végezni, ami speciális szakképzettséget igényel (SNI, BTM…), kevés a hasznos és szükséges továbbképzés és sajnos olyan problémák megoldását is az iskolától várja a társadalom egyre szélesebb rétege, ami nem az iskola feladata lenne. Ugyanakkor a társadalmi elismertség átlag alatti, a fizetés pedig nem tükrözi az elvárásokat.forrás

Amennyiben nem következik be gyökeres változás az oktatás körülményeiben, nem csak a közoktatás színvonalának javulása lesz elérhetetlen, de a jelenlegi színvonal fenntartása is kérdésessé válik.

Mit jelent mindez a magántanárokra nézve?

Egyrészt a közoktatás színvonalának esésével és a minőségi oktatás iránti egyre növekvő igénnyel arányosan várható a magántanárok iránti kereslet növekedése.

A Központi Statisztikai Hivatal 2018/2019-es tanévre vonatkozó adatai alapján 1,14 millióan tanulnak általános vagy középiskolában. Amennyiben a diákoknak akár csak 1%-a dönt úgy, hogy felkeres egy magántanárt, már az is számottevő növekedést fog eredményezni.

Másrészt a magánoktatás – a megnövekedett diákszámnak köszönhetően – vonzó alternatívát jelenthet azoknak a tanároknak, akik habár szeretnek tanítani, mégis elhagyni kényszerültek a pályát.

Magántanárként maguk dönthetik el, mennyi munkát, hány diákot vállalnak, megválogathatják a diákjaikat és maguknak oszthatják be az idejüket.

A magántanárok jelentik az oktatás jövőjét?

Ezt még nem lehet tudni. De az biztos, hogy a magánoktatás jelentős hiánypótló szerepet tölt be, egy valós és égető szükségletet elégít ki.

A probléma megoldása a közoktatás helyzetének rendezése lenne, de amíg ez nem következik be, addig várhatóan egyre nagyobb lesz a kereslet a magántanárok iránt.

Ne maradj le a legújabb cikkekről! Kövesd a Magántanárnetet a Facebookon!

Magántanár vagy és diákokat szeretnél találni? Hirdess a Magántanárneten!

Magántanárt keresel? Válassz a legjobb magántanárok közül!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük