Mennyi egy angol magántanár óradíja?

Mennyi egy angol magántanár óradíja?

Több mint 300 angol magántanár hirdetését megvizsgálva arra kerestük a választ, mennyi egy angol magántanár óradíja 2024-ben. Vajon mennyit emelkedtek az angol magánóra árak tavaly óta?

A kérdés egyszerű, a válasz azonban több szemponttól is függ.


angol_magantanar_1
angol_magantanar_21
angol_magantanar_31
previous arrow
next arrow

Angol magántanárok település szerinti eloszlása

Egészen pontosan 341 különböző angol magántanár hirdetését néztük meg. A 2023-as 10%-os csökkenés után 2024-re lényegében változatlan maradt a magántanárok száma.

A magántanárok többsége továbbra is Budapesten él, de az arányuk a több éven át tartó csökkenés után idén enyhén emelkedett.

Angol magántanárok település szerinti eloszlása - 2024

Online angol magántanárok

A tanítás fizikai helyszínén kívül egy másik fontos szempont, hogy az adott magántanár tart-e órát az interneten keresztül.

Az online magántanítás népszerűsége az utóbbi években egyértelműen felfelé ívelt. Nem feltétlenül arra kell gondolni, hogy a dákok elkezdték előnyben részesíteni az online órákat a személyesekkel szemben. Mindkét módnak megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Inkább arról van szó, hogy a személyes órák mellett az alkalmankénti online órák által adott rugalmasság válik egyre népszerűbbé. Ezért ma már szinte elengedhetetlen, hogy egy magántanár online is tudjon órát tartani.

Ötből négy magántanár részben vagy kizárólag online tanít. Budapesten ez az érték 84%, míg a megyeszékhelyeken 70%, vidéken pedig 89%.

A vidéki, kiugróan magasabb értékek annak tudhatóak be, hogy minél kisebb egy adott település, annál alacsonyabb a potenciális diákszám és annál nagyobb szükség van az internetre, hogy a tanár több diákot tudjon elérni.

De vajon drágább-e egy online angol magánóra, mint egy személyes óra?

Az angol magánórák ára

Nézzük meg, milyen óradíjon hirdetik magukat az angol magántanárok!

Angol magánórák ára - 2024

A fenti diagram megmutatja, hogy hány tanár hirdet angol nyelvórát az adott összegért.

Jól látszik, hogy a leggyakoribb óradíjak kerek ezerre vagy ötszázra végződnek. Ezek közül is a legnépszerűbb az 5000 Ft-os illetve 6000 Ft-os óradíj, amit a 7000 Ft és 4500 Ft követ. Összehasonlításképp 2022-ban még a 4000 Ft és 3500 Ft-os értékek voltak a leggyakoribbak, 2023-ban pedig a 6000 Ft-os óradíj jóval az 5000 Ft-os mögött volt. Azonban az átlagos óradíjak ettől az értéktől jelentősen eltérhetnek, ezért további számításokat kell végeznünk!

De pontosan miért is?

Az óra szót hallva az ember hajlamos azt gondolni, hogy egységes időhosszról van szó, pedig magánórák esetén ez egyáltalán nem igaz.

Az angol magánórák hossza

Lássuk milyen eltérések mutatkoznak a magánórák hosszában!

Angol magánórák hossza - 2024

Az adatok alapján a magántanárok megközelítőleg 90%-a tart 60 vagy 45 perces órákat. Tavalyhoz képest szinte teljesen eltűntek a 90 perces órák, ami annak tudható be, hogy az emelkedő óradíjak mellett a hosszabb órák már sokaknak megfizethetetlenné váltak.

Egységesített angol magántanár óradíjak

Ahhoz tehát, hogy reális képet kapjunk az angol magántanárok óradíjáról, figyelembe kell venni az órák hosszát is. Az alábbi táblázat az óradíjak 60 percre vetített értékét mutatja meg. Tehát ha egy tanár 4500 Ft-ért tart 45 perces angol nyelvórát, akkor az 6000 Ft-os óradíjat jelent 60 percre vetítve.

Nézzük tehát mit mutatnak az egységesített értékek.

Angol magánóra díjak - 60 percre vetítve - 2024

Az adatok alapján egyértelműen a 6000 Ft-os óradíj dominál, messze maga mögé utasítva az egységesítés nélkül népszerűnek tűnő 5000 Ft-os óradíjakat. Azonban a korábbi évekhez képest sokat emelkedett a 6000 Ft feletti, főleg az 7000-8000 Ft körüli angol magántanár óradíjak aránya.

Az egységes számítási mód birtokában végül nézzük meg, hogy hogyan alakulnak az óradíjak a földrajzi elhelyezkedést és online oktatást figyelembe véve.

Angol magantanar oradijak - 2023

A maximum, minimum és átlag értékek mellett kiszámoltuk a mediánt is, hogy néhány szélsőségesen alacsony vagy magas érték ne tudja eltorzítani a kapott értékeket, ahogy ez az átlag esetén előfordulhat. Emlékeztetőül: a medián meghatározásához az egységesített óradíj szerint sorba állítjuk a tanárokat, és kiválasztjuk a középső tanár óradíját.

A táblázat alapján számos érdekességet felfedezhetünk.

Figyelemre méltó például, hogy nincs egyértelmű összefüggés a településméret és az óradíj között. Az online óra pedig csak elenyésző 1-2%-os pluszt jelent a magánórák díjában. De a legérdekesebb, hogy amíg az átlagos és medián óradíjak tavaly óta 10% körül emelkedtek, addig a maximumok 15-20%-kal nőttek, a minimumárak pedig nem változtak. Elgondolkodtató.

A cikk elején feltett kérdést megválaszolva azt lehet mondani, hogy az angol magántanárok óradíja átlagosan 6000 Ft körül mozog. Ez a 2020-as felmérésünk alkalmával még jellemzően 4000 Ft, 2022-ben 4500 Ft, míg 2023-ban 5500 Ft volt. A tavalyi jelentős emelés után idén szerényebb, az inflációnál alacsonyabb mértékben emelkedtek az árak.

Magántanár kereső

Ár és tapasztalat

Megfigyelhetjük, hogy egyes angol magántanárok óradíjai között akár kilencszeres is lehet a különbség. Elgondolkodtató, hogy vajon lehet-e akkora minőségbeli különbség a magánórák között, ami ezt indokolhatja.

Próbáltunk összefüggést keresni a magántanár végzettsége, tapasztalata és az általa megadott óradíj között. Logikusnak tűnhet, hogy egy képzettebb tanár többet kér el egy magánóráért, mint egy kezdő, vagy szakirányú végzettséggel nem rendelkező tanár, azonban a gyakorlatban ez nem egyértelmű. 2000-3000 Ft-os óradíjért is vállalnak magánoktatást többdiplomás, sokéves nyelvtanári tapasztalattal rendelkező némettanárok, és a 8000-10000 Ft-os kategóriában is vannak szép számmal szakirányú végzettség nélküli, kevés tapasztalattal bíró tanárok.

Ha hasznosnak találtad írásunkat, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel! Amennyien pedig bármilyen észrevételed vagy hozzáfűzni valód van, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Ne maradj le a legújabb cikkekről! Kövesd a Magántanárnetet a Facebookon!

Magántanár vagy és diákokat szeretnél találni? Hirdess a Magántanárneten!

Magántanárt keresel? Válassz a legjobb magántanárok közül!


Hozzászólások

  1. Nagy valószínűséggel az árak itt is felfelé fognak kúszni, főleg az 1 emberes órák esetén. Csoportos oktatás esetén talán nem annyira. Véleményem szerint 25%-os emelés a mai árakat látva egyáltalán nem elképzelhetetlen. Azért itt is el kellene érni egy burkoló / festő óradíját nem?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük