Mennyi egy matematika magántanár óradíja 2020-ban?

Mennyi egy matematika magántanár óradíja 2020-ban?

Cikksorozatunkat folytatva több mint 200 matematika magántanár hirdetését néztük meg, hogy megtudjuk mennyi egy matematika magántanár óradíja 2020-ban.

Matematika magántanárok település szerinti eloszlása

Egészen pontosan 206 matematika magántanárt vettünk számba. Összehasonlításképp ez valamivel több, mint a német magántanárok száma az országban, de messze elmarad az angol magántanárok számától.

A sorozat harmadik cikkét írva és olvasva nem okozhat nagy meglepetést, hogy a matematika magántanároknak is közel háromnegyede budapesti. A fennmaradó részen a megyeszékhelyeken és a vidéken dolgozó magántanárok osztoznak.

Matemtika magántanárok település szerinti eloszlása

Online matematika magántanárok

Az online térben való jelenlét megkerülhetetlen részévé vált az életünknek. Nincs ez másképp a magánoktatás esetén sem, azonban érdekes, hogy amíg az angol és német magántanároknál az online oktatók aránya 75% körül van, addig ez az érték a matematika magántanároknál alig 56%.

A magántanár profilokat elnézve úgy tűnik, hogy a nyelvtanárok esetén alacsonyabb az átlagéletkor, több a fiatal magántanár, ami magyarázat lehet a különbségre. Azonban mivel ezzel kapcsolatban nincsenek pontos statisztikai adataink, ez alapján nem vonnánk le messzemenő következtetéseket.

A matematika magánórák ára

Nézzük meg, milyen óradíjon hirdetik magukat a matematika magántanárok!

Matematika magánórák ára

A fenti diagram megmutatja, hogy hány tanár hirdet matematika magánórát az adott összegért.

Az átláthatóság miatt csak azok az óradíjak kerültek fel a diagramra, amit legalább 3 tanár használt a hirdetésében. A nulla érték azt jelenti, hogy a tanár nem adott meg óradíjat.

Az adatok alapján a 3000 és 4000 Ft-os értékek dominálnak, de a 3500 Ft-os érték sem ritka. Azonban ezek az értékek még nem szükségszerűen mérvadóak, mert elképzelhető, hogy ezekért az összegekért a magántanárok eltérő hosszúságú órákat tartanak, ahogyan ezt a nyelvtanároknál is láthatjuk.

A matematika magánórák hossza

Lássuk, van-e eltérés a magánórák hosszában!

Matematika magánórák hossza

Az átláthatóság miatt csak azok az órahosszok kerültek fel a diagramra, amit legalább 3 tanár használt a hirdetésében. A nulla érték azt jelenti, hogy a tanár nem adott meg órahosszt.

Ahogy láthatjuk, van eltérés, azonban korántsem akkora az órahosszak szórása, mint a német és angol magántanárok órái esetén.

A matematika magántanárok túlnyomó többségénél úgy tűnik, egy óra valóban 60 percet jelent.

Egységesített matematika magántanár óradíjak

A fenti órahosszakat látva, ha 60 percre vetítjük az óradíjakat, akkor a korábbi óradíj diagramhoz hasonló eredményt kell kapnunk. Nézzük!

Matematika magánóra díjak - 60 percre vetítve

Az átláthatóság miatt most is csak azok az óradíjak kerültek fel a diagramra, amiket legalább 3 tanár használt a hirdetésében. A nulla érték pedig továbbra is azt jelenti, hogy a tanár nem adott meg óradíjat.

Az adatok alapján azt láthatjuk, hogy a matematika magánórák leggyakoribb óradíja 4000 Ft, a második legelterjedtebb ár 3000 Ft

Most pedig lássuk a pontos számokat településtípus szerint!

Óradíjak településtípus szerint

ÖsszesOnlineBudapestMegyesz.Vidék
Minimum18002000180030002000
Maximum133331333313333733311500
Medián40004000350040004000
Átlag40604418399639804420

A maximum, minimum és átlag értékek mellett kiszámoltuk a mediánt is, hogy néhány szélsőségesen alacsony vagy magas érték ne tudja eltorzítani a kapott értékeket, ahogy ez az átlag esetén előfordulhat. Emlékeztetőül: a medián meghatározásához az egységesített óradíj szerint sorba állítjuk a tanárokat, és kiválasztjuk a középső tanár óradíját.

A minimum és maximum értékek között ötszörös-hatszoros különbség figyelhető meg, az átlagos óradíjak pedig vidéken a legmagasabbak. Ezek elsőre szokatlannak tűnhetnek, azonban a sorozat korábbi cikkeiben a nyelvtanárok óradíjai esetén is ugyanezt figyelhetjük meg.

Az viszont újdonság, hogy a matematika magántanárok esetében a budapesti medián óradíjak a legalacsonyabbak.

A településtípusokon túl fontos szerepet játszhat az is, hogy az adott magántanár milyen szinten tanít. Nézzük meg az óradíjakat eszerint is!

Óradíjak az oktatás szintje szerint

ÖsszesÁlt. isk.Középisk.Egyetem
Minimum1800200018001800
Maximum13333117331173313333
Medián4000400035004000
Átlag4060399237534272

A szintek közti sorrend érdekesen alakul: nem meglepő, hogy az egyetemi matematika magánórák a legdrágábbak, azonban az általános iskolai matematika magánórák úgy tűnik, drágábbak, mint a középiskolaiak.

Összegezve a fentieket azt mondhatjuk, hogy a matematika magántanár óradíjak 2020-ban átlagosan 4000 Ft körül alakulnak, az extrém esetektől eltekintve pedig településtípustól és oktatási szinttől függően ettől 10-15%-os eltérésekre lehet számítani.

Ha hasznosnak találtad írásunkat, ne felejtsd el megosztani magántanár ismerőseiddel! Amennyiben pedig bármilyen észrevételed vagy hozzáfűzni valód van, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Ne maradj le a legújabb cikkekről! Kövesd a Magántanárnetet a Facebookon!

Magántanár vagy és diákokat szeretnél találni? Hirdess a Magántanárneten!

Magántanárt keresel? Válassz a legjobb magántanárok közül!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük