Mennyi egy német magántanár óradíja?

Mennyi egy német magántanár óradíja?

Cikksorozatunk következő részében 165 német magántanár hirdetését megvizsgálva kiszámoltuk, mennyi egy német magántanár óradíja 2022-ben.

A számítás menete megegyezik az angol magántanárok óradíjáról szóló cikkben megismerttel. Sorra vesszük, milyen szempontok játszhatnak szerepet az óradíjaknál, és ezen szempontok alapján meghatározzuk az óradíjak pontos összegét. Vágjunk is bele!

Dér Zsófia német magántanár
Kuntarics Józsefné német magántanár
Fodor Gabriella német magántanár
nemet_magantanar_1
nemet_magantanar_2
nemet_magantanar_3
previous arrow
next arrow

Német magántanárok település szerinti eloszlása

Az elemzés készítése során pontosan 165 német magántanár hirdetést találtunk. Ez a szám megközelítőleg 43%-a az angol magántanárokénak, hozzávetőleg ennyivel kevesebb német magántanár lehet az országban.

Arányait tekintve valamivel több német magántanár tevékenykedik Budapesten kívül, mint angol.

A nyugati határ mentén Ausztria vonzásában kiemelkedően fontos a német nyelv. De még ezzel együtt is Budapestre koncentrálódik a német magántanárok közel háromnegyede, a fennmaradó negyed rész pedig megközelítőleg egyenlő arányban oszlik meg a vidéki települések és a megyeszékhelyek között.

Német magántanárok település szerinti eloszlása

Online német magántanárok

Életünk egyre nagyobb része tevődik át az online térbe, az elmúlt időszak eseményei pedig csak tovább erősítették ezt a folyamatot. Természetesen ez a magánoktatásra is hatással van: online magánórák biztosítása nélkül nagyon nehéz magántanérként boldogulni.

Ezt pedig a statisztika is alátámasztja: Országosan a 165 német magántanár 81%-a tanít részben vagy kizárólag online. Budapesten ez az érték 78%, megyeszékhelyeken 83% vidéken pedig 92%.

Minél kevesebb diákot tud személyesen elérni egy magántanár, annál fontosabb számára az online jelenlét.

A német magánórák ára

Nézzük meg, milyen óradíjakon hirdetnek a német magántanárok!

Német magánórák ára 2022

A fenti diagram megmutatja, hogy hány tanár hirdet német nyelvórát az adott összegért.

Az átláthatóság miatt csak azok az óradíjak kerültek fel a diagramra, amit legalább 3 tanár használt a hirdetésében. A nulla érték azt jelenti, hogy a tanár nem adott meg óradíjat.

Az adatok alapján a 3000, 4000 és 5000Ft-os értékek dominálnak, de a 3500 és 4500 Ft-os érték sem ritka. Azonban ezzel az eredménnyel még ne elégedjünk meg, mert ezekért az összegekért a magántanárok eltérő hosszúságú órákat tartanak!

A német magánórák hossza

A statisztika a következőt mutatja:

Német magánórák hossza 2022

A fentiek alapján az órák 60%-a egy órás, 28%-a pedig háromnegyed órás, azonban előfordulnak 90 perces órák is, és vannak olyanok is, akiknél megegyezés kérdése az óra hossza, ezt jelöli a nullás érték.

Egységesített német magántanár óradíjak

Az órahosszak birtokában már ki tudjuk számolni, pontosan mennyi is egy német magántanár óradíja 60 perces időegységre vetítve.

Német magánóra díjak - 60 percre vetítve - 2022

Az átláthatóság miatt most is csak azok az óradíjak kerültek fel a diagramra, amit legalább 3 tanár használt a hirdetésében. A nulla érték pedig továbbra is azt jelenti, hogy a tanár nem adott meg óradíjat.

Az adatok alapján pedig azt láthatjuk, hogy a német magánórák döntő többsége 4000 Ft-os óradíjon kerül meghirdetésre, azonban a korábbi évekhez képest sokat emelkedett az 5000-6000 Ft körüli óradíjon oktató német magántanárok száma.

Ez megegyezik az angol magántanárok jellemző óradíjával, azonban esetükben még mindig valamivel többnek tűnik az 5000-6000 Ft közti óradíjon oktatók aránya, így német nyelv esetén várhatóan kissé alacsonyabb átlagos óradíjakat fogunk kapni.

Lássuk a számokat!

Német magántanár óradíjak táblázat 2022

A maximum, minimum és átlag értékek mellett kiszámoltuk a mediánt is, hogy néhány szélsőségesen alacsony vagy magas érték ne tudja eltorzítani a kapott értékeket, ahogy ez az átlag esetén előfordulhat. Emlékeztetőül: a medián meghatározásához az egységesített óradíj szerint sorba állítjuk a tanárokat, és kiválasztjuk a középső tanár óradíját.

A cikk elején feltett kérdést megválaszolva azt lehet mondani, hogy a német magántanárok óradíja átlagosan 4500 Ft körül mozog. Ez a 2020-as felmérésünk alkalmával még jellemzően 4000 Ft volt, ami azt jelenti, hogy 2020-óta átlagosan több, mint 10%-kal emelkedtek a német magántanár óradíjak.

Ár és tapasztalat

Megfigyelhetjük, hogy egyes német magántanárok óradíjai között akár nyolcszoros is lehet a különbség. Elgondolkodtató, hogy vajon lehet-e akkora minőségbeli különbség a magánórák között, ami ezt indokolhatja.

Próbáltunk összefüggést keresni a magántanár végzettsége, tapasztalata és az általa megadott óradíj között. Logikusnak tűnhet, hogy egy képzettebb tanár többet kér el egy magánóráért, mint egy kezdő, vagy szakirányú végzettséggel nem rendelkező tanár, azonban a gyakorlatban ez nem egyértelmű. 2000-3000 Ft-os óradíjért is vállalnak magánoktatást többdiplomás, sokéves nyelvtanári tapasztalattal rendelkező némettanárok, és a 6000-8000 Ft-os kategóriában is vannak szép számmal szakirányú végzettség nélküli, kevés tapasztalattal bíró tanárok.

Magántanár kereső

Ha hasznosnak találtad írásunkat, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel! Amennyien pedig bármilyen észrevételed vagy hozzáfűzni valód van, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Ne maradj le a legújabb cikkekről! Kövesd a Magántanárnetet a Facebookon!

Magántanár vagy és diákokat szeretnél találni? Hirdess a Magántanárneten!

Magántanárt keresel? Válassz a legjobb magántanárok közül!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük