Mennyi egy német magántanár óradíja 2020-ban?

Mennyi egy német magántanár óradíja 2020-ban?

Cikksorozatunk következő részében több mint 150 német magántanár hirdetését megvizsgálva kiszámoltuk, mennyi egy német magántanár óradíja 2020-ban.

Frissítés: A cikk aktualizált, 2022-es adatokat tartalmazó változata a következő linkre kattintva érhető el: https://magantanar.net/blog/mennyi-egy-nemet-magantanar-oradija/

A számítás menete megegyezik az angol magántanárok óradíjáról szóló cikkben megismerttel. Sorra vesszük, milyen szempontok játszhatnak szerepet az óradíjaknál, és ezen szempontok alapján meghatározzuk az óradíjak pontos összegét. Vágjunk is bele!

Dér Zsófia német magántanár
Kuntarics Józsefné német magántanár
Fodor Gabriella német magántanár
nemet_magantanar_1
nemet_magantanar_2
nemet_magantanar_3
previous arrow
next arrow

Német magántanárok település szerinti eloszlása

Az elemzés során pontosan 153 német magántanár hirdetést találtunk. Ez a szám megközelítőleg 40%-a az angol magántanárokénak, hozzávetőleg ennyivel kevesebb német magántanár lehet az országban.

Elhelyezkedésüket tekintve az angolnál valamivel több német magántanár tevékenykedik Budapesten kívül.

A nyugati határ mentén Ausztria vonzásában kiemelkedően fontos a német nyelv. De még ezzel együtt is Budapestre koncentrálódik a német magántanárok közel háromnegyede, a fennmaradó negyed rész pedig megközelítőleg egyenlő arányban oszlik meg a vidéki települések és a megyeszékhelyek között.

Német magántanárok település szerinti eloszlása

Online német magántanárok

Életünk egyre nagyobb része tevődik át az online térbe, az elmúlt időszak eseményei pedig csak tovább erősítették ezt a folyamatot. Természetesen ez a magánoktatásra is hatással van: online magánórák biztosítása nélkül nagyon nehéz magántanérként boldogulni.

Ezt pedig a statisztika is alátámasztja: A 153 német magántanár közül 114 azaz 75% tanít részben vagy kizárólag online. Budapesten ez az érték 75%, megyeszékhelyeken 86% vidéken pedig 92%.

Minél kevesebb diákot tud személyesen elérni egy magántanár, annál fontosabb számára az online jelenlét.

A német magánórák ára

Nézzük meg, milyen óradíjakon hirdetnek a német magántanárok!

Német magánórák ára

A fenti diagram megmutatja, hogy hány tanár hirdet német nyelvórát az adott összegért.

Az átláthatóság miatt csak azok az óradíjak kerültek fel a diagramra, amit legalább 3 tanár használt a hirdetésében. A nulla érték azt jelenti, hogy a tanár nem adott meg óradíjat.

Az adatok alapján a 3000, 4000 és 5000Ft-os értékek dominálnak, de a 2500 és 3500 Ft-os érték sem ritka. Azonban ezzel az eredménnyel még ne elégedjünk meg, mert ezekért az összegekért a magántanárok eltérő hosszúságú órákat tartanak!

A német magánórák hossza

A statisztika a következőt mutatja:

Német magánórák hossza

Az átláthatóság miatt csak azok az órahosszok kerültek fel a diagramra, amit legalább 3 tanár használt a hirdetésében. A nulla érték azt jelenti, hogy a tanár nem adott meg órahosszt.

A fentiek alapján az órák 60%-a egy órás, a fennmaradó 40% pedig többnyire háromnegyed órás, azonban előfordulnak 55 és 90 perces órák is.

Egységesített német magántanár óradíjak

Az órahosszak birtokában már ki tudjuk számolni, pontosan mennyi is egy német magántanár óradíja 60 perces időegységre vetítve.

Német magánóra díjak - 60 percre vetítve

Az átláthatóság miatt most is csak azok az óradíjak kerültek fel a diagramra, amit legalább 3 tanár használt a hirdetésében. A nulla érték pedig továbbra is azt jelenti, hogy a tanár nem adott meg óradíjat.

Az adatok alapján pedig azt láthatjuk, hogy a német magánórák elsöprő többsége 4000 Ft-os óradíjon kerül meghirdetésre.

Ez megegyezik az angol magántanárok jellemző óradíjával, azonban esetükben hasonló arányban szerepelnek 4000 Ft alatti és feletti értékek a hirdetésekben, míg a német magántanároknál jóval több a 4000 Ft alatti érték, kiváltképp a 3000 Ft, ami miatt várhatóan kissé alacsonyabb átlagos óradíjakat fogunk kapni, mint az angol magánórák esetén.

Lássuk a számokat!

ÖsszesOnlineBudapestMegyesz. Vidék
Minimum19501950200020002000
Maximum100001000010000100006667
Medián40004000400030004417
Átlag39453989385936804318

A maximum, minimum és átlag értékek mellett kiszámoltuk a mediánt is, hogy néhány szélsőségesen alacsony vagy magas érték ne tudja eltorzítani a kapott értékeket, ahogy ez az átlag esetén előfordulhat. Emlékeztetőül: a medián meghatározásához az egységesített óradíj szerint sorba állítjuk a tanárokat, és kiválasztjuk a középső tanár óradíját.

Megfigyelhetjük, hogy a minimum és a maximum értékek között több mint ötszörös különbség van. Elgondolkodtató, hogy vajon lehet-e akkora minőségbeli különbség a magánórák között, ami ezt indokolhatja.

Továbbá különös, hogy a vidéki magántanárok óradíja közel 10%-kal magasabb, mint a budapestieké. Mivel kevés vidéki magántanár szerepel a statisztikában, elképzelhető, hogy nem teljesen reprezentatív ez az érték. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ugyanez a tendencia volt megfigyelhető az angol magánórák esetén is.

Most pedig, hogy alaposan körüljártuk a témát, meg tudjuk válaszolni a cikk elején feltett kérdést: egy átlagos német magántanár óradíja 4000 Ft körül van.

Ha hasznosnak találtad írásunkat, ne felejtsd el megosztani magántanár ismerőseiddel! Amennyien pedig bármilyen észrevételed vagy hozzáfűzni valód van, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Ne maradj le a legújabb cikkekről! Kövesd a Magántanárnetet a Facebookon!

Magántanár vagy és diákokat szeretnél találni? Hirdess a Magántanárneten!

Magántanárt keresel? Válassz a legjobb magántanárok közül!


Hozzászólások

  1. Kedves Magántanárnet! Nagyon jó, és hasznos cikk, köszönjük szépen. Egyetlen egy szempontot hiányolok: A tanár tudása! Lényeges tényezõ, hogy anyanyelvü-e, vagy sem. Hogy itthon tanulta a nyelvet, vagy volt esetleg külföldön. Ennek kapcsán a kiejtés, és a célország helyismerete is érdekes szempont lehet. Hogy német, vagy osztrák németet beszél, esetleg mindokettõben járatos. Természetesen annak függvényében, hogy a diáknak mi a célja. Üdv., Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük