Mennyi egy angol magántanár óradíja 2020-ban?

Mennyi egy angol magántanár óradíja 2020-ban?

Közel 400 angol magántanár hirdetését megvizsgálva arra kerestük a választ, mennyi egy angol magántanár óradíja 2020-ban.

Frissítés: A cikk aktualizált, 2022-es adatokat tartalmazó változata a következő linkre kattintva érhető el: https://magantanar.net/blog/mennyi-egy-angol-magantanar-oradija/

A kérdés egyszerű, a válasz azonban több szemponttól is függ.


angol_magantanar_1
angol_magantanar_21
angol_magantanar_31
previous arrow
next arrow

Angol magántanárok település szerinti eloszlása

Egészen pontosan 373 különböző angol magántanár hirdetését néztük meg, közülük pedig 246-an jelöltek meg valamilyen települést, mint oktatási helyszínt.

Az előzetes becslések alapján arra számítottunk, hogy az angol magántanárok jobbára az országban elszórtan helyezkednek el, a nagyobb városokban valamivel többen vannak, és feltehetőleg Budapesten vannak a legtöbben.

A hirdetéseket megvizsgálva ez részben beigazolódott, de az arányok jelentősen a várt értékektől, ugyanis az angol magántanárok több mint 80%-a Budapesten tanít.

Emellett eltörpül a (Budapesten kívüli) megyeszékhelyeken tanító, valamivel több mint 10%, arról nem is beszélve, hogy az ország összes többi településén tanítók száma nem éri el a 10%-ot.

Angol magántanárok település szerinti eloszlása

Mindez hatással van az óradíjakra, de mielőtt megnéznénk a számokat, vizsgáljunk meg egy másik fontos szempontot is!

Online angol magántanárok

A tanítás fizikai helyszínén kívül egy másik fontos szempont, hogy az adott magántanár tart-e órát az interneten keresztül.

Az online magántanítás népszerűsége az utóbbi években egyértelműen felfelé ívelt. Nem feltétlenül arra kell gondolni, hogy a dákok elkezdték előnyben részesíteni az online órákat a személyesekkel szemben. Mindkét módnak megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Inkább arról van szó, hogy a személyes órák mellett az alkalmankénti online órák által adott rugalmasság válik egyre népszerűbbé. Ezért ma már szinte elengedhetetlen, hogy egy magántanár online is tudjon órát tartani. A jelenlegi helyzet pedig csak tovább erősíti ezt az igényt, amit hűen tükröznek az adatok.

A 373 magántanár közel háromnegyede részben vagy kizárólag online tanít. Budapesten ez az érték 68%, míg a megyeszékhelyeken 77%, mindenhol máshol pedig 79%.

A fővároson kívül látható magasabb értékek annak tudhatóak be, hogy minél kisebb egy adott település, annál alacsonyabb a potenciális diákszám és annál nagyobb szükség van az internetre, hogy a tanár több diákot tudjon elérni.

Vajon drágább-e egy online angol magánóra, mint egy személyes óra?

Az angol magánórák ára

Nézzük meg, milyen óradíjon hirdetik magukat az angol magántanárok!

Angol magánórák ára

A fenti diagram megmutatja, hogy hány tanár hirdet angol nyelvórát az adott összegért.

Az átláthatóság miatt csak azok az óradíjak kerültek fel a diagramra, amit legalább 3 tanár használt a hirdetésében. A nulla érték azt jelenti, hogy a tanár nem adott meg óradíjat.

Jól látszik, hogy a leggyakoribb óradíjak kerek ezerre vagy ötszázra végződnek. Ezek közül is a legnépszerűbb a 3000 Ft-os óradíj, amit a 4000 Ft és 3500 Ft követ.

Ezzel pedig meg is volnánk? Valahol 3500 Ft körül lenne az átlagos óradíj?

Nem!

Az óra szót hallva az ember hajlamos azt gondolni, hogy egységes időhosszról van szó, pedig magánórák esetén ez egyáltalán nem igaz.

Az angol magánórák hossza

Lássuk milyen eltérések mutatkoznak a magánórák hosszában!

Angol magánórák hossza

Az átláthatóság miatt csak azok az órahosszok kerültek fel a diagramra, amit legalább 3 tanár használt a hirdetésében. A nulla érték azt jelenti, hogy a tanár nem adott meg órahosszt.

Az adatok alapján a tanároknak csupán a fele tart 60 perces órákat. Rengeteg a 45 perces óra és a 90 perces sem ritka.

Egységesített angol magántanár óradíjak

Ahhoz tehát, hogy reális képet kapjunk az angol magántanárok óradíjáról, figyelembe kell venni az órák hosszát is. Az alábbi táblázat az óradíjak 60 percre vetített értékét mutatja meg. Tehát ha egy tanár 3000 Ft-ért tart 45 perces angol nyelvórát, akkor 4000 Ft-os óradíjat jelent 60 percre vetítve.

Nézzük tehát mit mutatnak az egységesített értékek.

Angol magánóra díjak - 60 percre vetítve

Az átláthatóság miatt most is csak azok az óradíjak kerültek fel a diagramra, amit legalább 3 tanár használt a hirdetésében. A nulla érték pedig továbbra is azt jelenti, hogy a tanár nem adott meg óradíjat.

Az adatok alapján pedig egyértelműen a 4000 Ft-os óradíj dominál, messze maga mögé utasítva az egységesítés nélkül népszerűnek tűnő 3000, 3500, 4500 és 5000 Ft-os óradíjakat.

Az egységes számítási mód birtokában pedig nézzük meg, hogy hogyan alakulnak az óradíjak a földrajzi elhelyezkedést és online oktatást figyelembe véve.

ÖsszesOnlineBudapestMegyesz. Vidék
Minimum18001900180020002000
Maximum100001000010000100006667
Medián40004000400030004417
Átlag41574213414736804318

A maximum, minimum és átlag értékek mellett kiszámoltuk a mediánt is, hogy néhány szélsőségesen alacsony vagy magas érték ne tudja eltorzítani a kapott értékeket, ahogy ez az átlag esetén előfordulhat. Emlékeztetőül: a medián meghatározásához az egységesített óradíj szerint sorba állítjuk a tanárokat, és kiválasztjuk a középső tanár óradíját.

A táblázat alapján számos érdekességet fedezhetünk fel.

Például figyelemre méltó, hogy a legalacsonyabb és legmagasabb óradíj között több, mint ötszörös különbség van. Szintén érdekes, hogy nincs egyértelmű összefüggés a településméret és az óradíj között. Az online óra pedig csak elenyésző 1-2%-os pluszt jelent a magánórák díjában.

Magántanár kereső

A cikk elején feltett kérdést megválaszolva azt lehet mondani, hogy az angol magántanárok óradíja átlagosan 4000 Ft körül mozog, azonban ettől jelentős eltérések is előfordulhatnak.

Ha hasznosnak találtad írásunkat, ne felejtsd el megosztani magántanár ismerőseiddel! Amennyien pedig bármilyen észrevételed vagy hozzáfűzni valód van, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Ne maradj le a legújabb cikkekről! Kövesd a Magántanárnetet a Facebookon!

Magántanár vagy és diákokat szeretnél találni? Hirdess a Magántanárneten!

Magántanárt keresel? Válassz a legjobb magántanárok közül!


Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük